Tour de France’i avaetapil sai kollase liidrisärgi selga üllatusvõitja

109. Tour de France (UCI 2UWT) sai alguse Taanis Kopenhaagenis 13,2-kilomeetrise eraldistardist sõiduga. Üllatuslikult pälvis esikoha belglane Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl Team).

2017. ja 2021. aastal temposõidus Belgia meistriks kroonitud Lampaerti võiduajaks mõõdeti 15 minutit ja 17 sekundit, mis teeb keskmiseks kiiruseks 51,8 km/h. Lampaerti eeliseks oli paljude tugevate favoriitide ees hilisem stardiaeg, mil vihmasadu oli Kopenhaagenis lõppenud. Viimati kandis Belgia rattur Tour de France’i kollast liidrisärki 2018. aastal, kui Prantsusmaa suurtuuril oli liidriks Greg van Avermaet. Varasemalt on Tour de France avaetapina sõidetud temposõidu võitnud kolm belglast: Eddy Merckx (1970, 1972, 1974), Freddy Maertens (1976) ja Eric Vanderaerden (1983).

Teise koha sai avaetapil võitja kaasmaalane Wout van Aert (Jumbo-Visma), kaotades Lampaertile viie sekundiga. Kolmas oli Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), jäädes belglasele alla seitsme sekundiga. Kümne parema hulka jõudsid veel Filippo Ganna (Ineos Grenadiers; +0.10), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck; +0.13), Mads Pedersen (Trek-Segafredo; +0.15), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma; +0.15), Primož Roglic (Jumbo-Visma; +0.16), Bauke Mollema (Trek-Segafredo; +0.17) ja Dylan Teuns (Bahrain-Victorious; +0.20).

Ühtki eestlast velotuuril ei osale. Laupäeval ootab rattureid ees 202,2-kilomeetrine valdavalt siledam etapp Roskilde linnast Nyborgi.

Liitu uudiskirjaga!

Kui soovid olla esimeste seas, kes saavad Eesti Jalgratturite Liidu uudiskirju oma meilile, siis liitu meie pressilistiga! Saadame kord kuus välja uudiskirja meie sportlaste tegemistest ning jooksvalt teavitusi eesolevate koolituste kohta.

Eesti Jalgratturite Liit (lühend EJL) koordineerib jalgrattaspordiga seonduvat tegevust Eestis.
EJL on Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu (UCI) ja Euroopa Jalgratturite Liidu (UEC) liige.

X