Noorratturite karjääri & koolituspäev toimub 20. novembril

Noorratturite karjääri & koolituspäev! Anname inspiratsiooni ja mõtteainet tänastele noorsportlastele, kaalumaks ka muid rattaspordi võimalusi peale profispordi!

Aeg: 20.11.2022

Koht: Tallinna Audentese auditooriumis (II korrus). Sisenemine läbi spordikeskesuse ukse.

PS! Osalemine on tasuta, kuid eelregistreerimine on vajalik hiljemalt 17.11.2022.

Registreeri siin: https://forms.gle/UVqXE6KvAicyTp9C8

Sihtgrupp: M/N16 – M/NU23 noorsportlased. Samas oodatud on soovi korral ka sellest east väljaspool olevad huvilised. Profisport ei ole ainus karjäärivalik jalgrattaspordis. Sageli kipub aga minema nii, et kui noorsportlane lõpetab võistlussporti pürgimise, siis teeb ta lõpparve rattaspordiga täielikult. Karjääripäeval räägivad oma tööst ja valikutest need endised rattasportlased, kes on siirdunud rattaspordi muudesse valdkondadesse.

Ajakava 20.11.2022

09:30-09:45 kogunemine

09:45-10:00 Sissejuhatus, päevakava tutvustus. Kannab ette Mihkel Reile. 10:00-10:30 Treener. Esineb Ekke-Kaur Vosman. Otepää rattaklubi treener. Miks peaks tahtma hakata keegi treeneriks? Mida see elukutse endast igapäevaselt kätkeb? Kas sellega elab ära? Milline on realistlik palgatase Eestis? Mis on selle ameti plussid ja miinused? On see täiskohaga töö või saab selle kõrvalt ka muid asju teha? Miks Sina isiklikult hakkasid treeneriks? Kas kahetsed valikut või soovitaksid teistele?

10:30-11:00 Rattapoodnik. Esineb Allan Aulik, Proshop rattapoe asutaja ja omanik. Ilmselt paljud ratturid on mõelnud oma rattaärist. Kas oma rattapood on oma töökoht või oma äri? Kas täna on realistlik alustada Eestis uut rattapoodi? Millised on rattapoodniku väljavaated? Kas eelistada oma rattaäri asutamist või toimivasse rattapoodi tööle minekut? Kui minna rattapoodi tööle, siis millised on realistlikud ametikohad ja palgatasemed? Miks Sina otsustasid suunduda rattaärisse?

11:00-11:30 Spordiajakirjanik. Esineb Liisi Alamaa, endine profirattur ja ETV sporditoimetuse ajakirjanik. Kuidas alustada kui on soov saada spordiajakirjanikuks. Mis on selle valdkonna plussid ja miinused. Miks sina seda tegid ja miks sa loobusid. Millised on spordiajakirjanike palgad Eestis. Kas spordiajakirjanik on sportlase sõber või ebaõnnestumise korral vaenlane. Mille järgi valib spordiajakirjanik, millest ta kirjutab ja millest mitte? On see huvtav töö? Kas saab olla ühele alale spetsialiseerunud ajakirjanik. Palju üldse on tööandjaid, kes palkavad spordiajakirjanikke?

11:30-11:45 paus, seljasirutus

11:45-12:15 Võistluskorraldaja. Esineb Mihkel Reile, Filter spordisarjade korraldaja. Mida kujutab endast võistluskorraldaja töö? On see kõrvaltegevus või toitev põhitöö? Miks peaks keegi tahtma hakata võistluskorraldajaks? Mis on selle töö plussid ja miinused? Kas võistluskorraldajana on võimalik Eestis leida ka palgatööd või eeldab see ikkagi ise ettevõtja olemist. Palju selle ametiga annab teenida? Millistest tegevustest koosneb võistluskorraldaja töö väljaspool võistluspäeva? Miks Sina hakkasid võistluskorraldajaks ja kas ja miks soovitaksid seda teistele? Kellele võiks sobida võistluskorraldaja amet? Kas võistluskorraldajana on rahvusvahelisi väljavaateid?

12:15-12:45 Kohtunik. Esinejaks Mihkel Nanits, UCI komissar. Miks peaks tahtma keegi hakata kohtunikuks. On see töö või hobi? Kas ja palju sellega raha teenib. Millised on selle plussid ja miinused. Miks Sina isiklikult hakkasid kohtunikuks. Miks soovitaksid seda valikut. Millised on võimalused rahvusvaheliseks karjääriks.

12:45-13:15 Sponsor. Esineb Marko Varik, InBank. Miks võiks ja peaks keegi läbi oma firma või tööandja rattasporti toetama? Kas sponsoril on vaja sponsoreeritavat üritust või klubi või sportlast? Või äkki on hoopis olukord vastupidine? Milline on sponsori ja sponsoreeritava omavaheline roll? Miks Sina otsustasid rattasporti panustada? Milline järgi valitakse firmas keda toetada ja keda mitte? Miks võiks tänased ratturid läbi oma tulevaste firmade või töökohtade rattasporti toetada? Kas rattur peaks eelistama nende firmade toodangut, kes on ta õlgadele prinditud? Kas ja palju peaks ja võiks rattur oma näoga esindada neid ettevõtteid?

13:15-14:00 Lõuna.

14:00-14:30 Profispordi manager. Esineb Rene Mandri, Team Ampler-Tartu 2024 manager. See on ilmselt üks põnevamaid rolle rattaspordi taustajõuna, ent samas ka üks keerulisemalt sisenevaid valdkondasid. Kas Eestisse mahub selles rollis üle ühe inimese? Kui jah, siis kuidas alustada? Kuidas Sina alustasid? Kas teoreetiliselt oleks Eestlasel võimalik tiimi juhina ka rahvusvahelist karjääri teha? Kas ja millised on profitiimi töökoha väljavaated? Kas Eestis elab selle tööga ära? Mida see töö igapäevaselt endast kujutab.

14:30-15:00 Massöör/füsioterapeut, taustajõud tiimis. Esineb Martin Puusepp, Bora-Hansgrohe tiimi massööör/füsioterapeut. Kas ja millist haridust see valdkond eeldab? Miks sina valitasid selle ameti? Kas see toidab ära? Millised on selle valdkonna plussid ja miinused? Milline näeb välja profitiimi füsioterapeudi argipäev? Millised on selles ametis perspektiivi väljavaates?

15:00-15:30 Alaliit. Esineb Sander Maasing, EJL juhatuse liige. Mida kujutab endast alaliidu töö? On see tasustatud töö või missiooni põhine kõrvaltegevus? Millist tööd alaliit pakub? Kas seal on arenguvõimalusi? Miks peaks tahtma keegi töötada spordialaliidus?

15:30-15:45 Paus, seljarirutus

15:45-16:15 Rattakooli manager. Esineb Johannes Jõgi, CFC spordikooli president. Mida teeb üleüldse üks rattakooli manager? Kas see on töö või hobi? Kuidas liikuda rattaspordi organisatoorsele poolele? Miks peaks keegi tahtma seda teha? Mis on selle töö võlud ja valud. Kuidas üldse alustada rattakooli managerina? Palju on Eestis selle valdkonna inimesi?

16:15-16:45 Harrastussportlane/Võistluste kommentaator. Esineb Kristo Enn Vaga. Miks peaks harrastussportlasena edasi sõitma peale võistlusspordi ambitsioonidest loobumist? Mis on harrastuspordi eelised võistlusspordi eest? Kas harrastaja on sõimusõna või kompliment? Kas ja millega harrastussportlane rattasporti panustab? Kas ta on üldse rattaspordi taustajõud või äkki hoopis muidusööja? Mida kujutab endast kommentaatori töö? Kas see on töö või hobi? Kas sellega on võimalik ka raha teenida? Millised on reaalsed tasud, mida on võimalik Eestis kommentaatorina teenida? Kas kommentaator saab olla rattaspordi spetsiifiliselt või peaks vaatama sporti laiemalt? Kes ja kus kommentaatori teenust üldse vajavad? Kuidas alustada, kui on soov selles vallas häält proovida? Miks Sina oled otsustanud seda kõrval tegevusena teha?

16:45-17:15 Profirattur. Esineb Norman Vahtra, Go Sport – Roubaix Lille Métropole tiimi profirattur Norman on alles 25 aastane noor mees, kes just lõpetas oma kolmanda aasta elukutseliste hulgas. Milline näeb välja profiratturi argipäev, palju seal on rasket tööd ja palju kuulsust ja sära? Kas profiratturi elu on tema ootuseid täitnud, millised on selle elu plussid ja miinused, räägibki Norman oma ettekandes! Eemalt vaadates on profisportlase elu glamuurne. Milline on aga profiratturi argipäev? Palju seal on glamuuri ja palu ränka tööd? Kas see on nii ihaldusväärne kui esmapilgul paistab? Mida soovitaks tänastele noortele, mida mitte? Milliseid vigu tasuks vältida? Kas võtaksid selle tee uuesti ette, kui oleksid uuesti 18? Mida tähendab profisportlase elu pereelule?

17:15-17:30 Paus, seljasirutus

17:30-18:00 Mehhaanik. Esineb Reigo Rosenberg, Tudor Pro Cycling (Šveits) profiklubi mehhaanik! Reigo on CFC rattakoolist väljaksavanud mees, kes on jäänud rattaspordiga seotuks läbi mehhaaniku karjääri. Ta on töötanud mehhaanikuna nii rattapoodides kui ka viimased aastad profiklubides, hoides korras nii Uno X profitiimi varustust kui järgmisest hooajast Šveitsi klubi Tudor Pro Cycling tiimi varustust. On märkimisväärne, et Reigo pole oma mehhaaniku karjääril liikunud mitte niivõrd Eesti ratturite soovituste ja tutvuste najal, vaid on ise leidnud endale tee ja võimalused. Kuidas see tal õnnestus ja milline on mehhaaniku elu ja argipäev, sellest Reigo oma ettekandes räägib. Rattapoe mehhaanik on üks lihtsamini alustatavaid karjäärivõimalusi rattaspordi taustajõuna. Miks peaks keegi tahtma hakata mehaanikuks? Kas ja palju sellega raha teenib? Mille poolest erineb mehhaaniku töö rattapoes ja profitiimis või koondises? Kust alustada, kui tahta teha mehhaaniku karjääri? Miks Sina ise selle valisid ja miks soovitaks teistele? On see must ja nüri töö või hoopis vaheldusrikas väljakutse?

18:00-18:30 Ratturi rollist ühiskonnas ja endast kuvandi loomisest. Esineb Mihkel Reile Mis on ratturi väärtus ja roll ühiskonnas? Enamasti arvatakse, et ainult kiiresti rattaga sõitmine ja võitmine. Aga äkki hoopis on rattur meelelahutaja, suunamudija ja nende brändide saadik, mis ta õlgadele on prinditud? Profirattur on kindlasti ka avaliku elu tegelane, kes peaks mõtlema oma kuvandi üle ja oskama meedia ja fännidega suhelda. Mida võiks intervjuu andmisel ja avalikul suhtlemisel arvestada, mida sotsiaalmeedias kuulutada, mida mitte? Näiteid elust enesest.

18:30 ürituse lõpp, vaba arutelu, kui kellelgi on soovi ja küsimusi.

Kohtumiseni juba 20.11!

Eelregistreeru nüüd! https://forms.gle/UVqXE6KvAicyTp9C8

Liitu sündmusega Facebookis Noorratturite karjääri & koolituspäev

Üritust toetab AS Filter.

Liitu uudiskirjaga!

Kui soovid olla esimeste seas, kes saavad Eesti Jalgratturite Liidu uudiskirju oma meilile, siis liitu meie pressilistiga! Saadame kord kuus välja uudiskirja meie sportlaste tegemistest ning jooksvalt teavitusi eesolevate koolituste kohta.

Eesti Jalgratturite Liit (lühend EJL) koordineerib jalgrattaspordiga seonduvat tegevust Eestis.
EJL on Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu (UCI) ja Euroopa Jalgratturite Liidu (UEC) liige.

X