Eesti Jalgratturite Liidu septembri 2022 uudiskiri

Suvi hakkab tasapisi lõppema ning on hea hetk korra tagasi vaadata, kuidas möödus augustikuu Eesti jalgratturitel. Välja selgitati nii maastiku- kui pararatturite maailmameistrid, lisaks peeti Saksamaal Münchenis ühised Euroopa meistrivõistlused jalgrattaspordis ja veel kaheksal teisel spordialal. Noored maastikuratturid käisid Euroopa parimatega mõõtu võtmas Šveitsis, kodus võisteldi rahvusvahelisel Balti Keti velotuuril ning Rein Taaramäe on hetkel püüdmas etapivõitu Hispaanias velotuuril.

Mullu Vueltal punast liidrisärki kandnud Taaramäe on tänavu juba esikolmikusse jõudnud, kui sai kolmanda koha mäefinišiga lõppenud kaheksandal etapil, Vuelta lõpeb 11. septembril.

EM – Saksamaal Münchenis peetud täiskasvanute maantee- ja maastikuratturite Euroopa meistrivõistlustel jõudis Tanel Kangert meeste temposõidus esikümnesse. TOP10-le olid väga lähedal ka Janika Lõiv ja Martin Laas, kes said vastavalt naiste olümpiakrossis 11. ja meeste grupisõidus 12. koha.

Šveitsis toimunud noorte maastikuratturite Euroopa meistrivõistlustel sai eestlaste parimana väljalangemissõidus kuni 17-aastaste neidude konkurentsis 6. koha Maribel Rannala. Kõrgetele kohtadele jõudsid olümpiakrossis lisaks Sebastian Suppi ja Linda Lensment.

MM – Maailmameistrivõistlused läksid Eesti parimal naisratturil Lõivul kehvasti, sest kukkus lühirajasõidus varem muret valmistanud põlvele ja seetõttu jäi tal oma põhialal, olümpiakrossis startimata. Samas kuu alguses näitas Lõiv väga häid tulemusi MK-sarjas, kui sai USA-s 11. ja Kanadas 9. koha. Mäestlaskujad Robert Johanson ja Juho Mattus pidid MM-il leppima vaid kvalifikatsioonisõiduga ja kahjuks finaali ei jõudnud.

Pararatturite maailmameistrivõistlustel sai Mari-Liis Juul naiste temposõidus kaheksanda ja grupisõidus kümnenda koha. Janno Lepik teenis vastavalt 13. ja 12. tulemuse. Nädal varem peetud MK-etapil lõpetas Juul nii tempo- kui grupisõidus üheksandal positsioonil.

MK – sarjas alustasid võistlemist veel maastikuratturid Joosep Mesi ja Kirill Tarassov, kelle jaoks loodi pilootprojekti korras meeskond Jarno Trey MTB Team. Võistlemas käiakse üle maailma toimuvatel väljalangemissõidu (XCE) võistlustel. Türgi MK-etapil pälvis Tarassov 10. ja Mesi 14. koha ning Indoneesias lõpetas Mesi 15. positsioonil, Tarassov haigestus.

Maastikuratturite Põhjamaade meistrivõistlustelt naasesid Mari-Liis Mõttus, Marta Mõttus, Maribel Rannala ja Sebastian Suppi koju kokku seitsme medaliga.

Eesti BMX-krossi ratturid pälvisid Põhjamaade meistrivõistlustelt kuus teist ja neli kolmandat kohta. Pjedestaalile jõudsid Martin Mikk-Kirsme, Janek Maidla, Anni Annama, Oliver Sten Saar, Luukas Lajal, Sten Tristan Raid, Ruudi Lumiste, Rommi Maidla, Mirle-Neora Adusoo ja Oskar Kruus.

MAANTEE – Maanteeratturitel oli augustis võimalik võistelda kodusel UCI kalendrisse kuuluval Balti Keti velotuuril, kus üldvõidu ja ühe etapivõidu pälvis Eesti koondist esindanud Rait Ärm (avafoto) ning kaks etapivõitu noppis Martin Laas, kes jäi kokkuvõttes ühe sekundiga teiseks. Prantsusmaal toimunud amatööride ühepäevasõidul lõpetas kahe-aastase võidupõua Siim KiskonenGleb Karpenko pälvis Belgias teise koha ning Norman Vahtra teenis UCI esimese kategooria velotuuril Prantsusmaal teisel etapil viienda koha. Madis Mihkels tegi aga Norras profimeeskonna Intermarche-Wanty-Gobert Materiaux ridades debüüdi.

Väga tugevalt kerkisid rahvusvahelisel areenil esile Eesti juuniorid. Elisabeth Ebras võitis Baskimaal toimunud Rahvuste Karika sarja kuuluval velotuuril etapi, Romet Pajur oli päev varem võidukas Itaalia ühepäevasõidul ning noppis järgmisel päeval teise koha. Ungaris toimunud meesjuunioride Rahvuste Karika sarja kuuluval velotuuril teenis etapivõidu Karl Kurits ning viimasel etapil teise koha pälvinud Martti Lenzius sai kokkuvõttes parima noorratturi tiitliga pärjatud. Kuu lõpus võidutses Lenzius veel Lätis peetud Zemgales Cupil. Prantsusmaa amatöörvõidusõitudel näitab head minekut Gabriel Helmut Aduson.

MAASTIK – Maastikusõidus jõudis pjedestaalile Maaris Meier, kes lõpetas Portugalis toimunud ekstreemmitmepäevasõidu teisel kohal. Epic sarja kuuluval ränkraskel maastikutuuril Swiss Epic sai Meier koos paarilise Liisa Ehrbergiga viienda koha.

EMV – Eesti meistrid selgitati välja viiel distsipliinil: maastikumaratonismäestlaskumises, teatekrossisnoorte BMX-krossis ja seenioride mitmepäevasõidus.

Eesti taasiseseisvumispäeval, 20. augustil sooritasid Karmen Reinpõld ja Liisi Alamaa Saksamaal esimeste Eesti naistena Everestingu ehk maailma raskeima ronimisväljakutse, kui sõitsid lausvihmas 191 kilomeetriga 9072 tõusumeetrit.

Noorsportlased on oodatud kandideerima 25 000 euro suurusele stipendiumile.

ERGO kindlustus annab seitsmendat aastat välja noorsportlaste stipendiumit, et anda hoogu juurde noortele Eesti sportlastele. Sellel aastal on stipendiumifondi kogusuurus 25 000 eurot ja sellele saavad kandideerida sportlased vanuses 18-25 (k.a) eluaastat. Stipendiumit saab taotleda kuni 20. septembrini, loe lähemalt

Algas võistluste registreerimine 2023. aasta EJL võistluskalendrisse.

Head klubide esindajad, võistluste korraldajad! Ootame teie avaldusi võistluste registreerimiseks Eesti Jalgratturite Liidu 2023. aasta kalendrisse. Registreerimisprotseduur on sama, mis eelmisel aastal – võistluste lisamine EJL-i kalendrisse toimub läbi Sportose infosüsteemi. Lisainfo ja juhend siin

  • Maantee, maastiku, bmx-i ja treki võistluste avalduste tähtaeg on 30. september 2022. aasta (registreerimistasu arvete maksmise tähtaeg on 30. oktoober).
  • Cyclo-crossi võistluste avaldusi ootame 1. aprilliks 2023. aasta (registreerimistasu arvete maksmise tähtaeg on 15. aprill).

Eesti Jalgratturite Liidu Kutsekomisjon kuulutab välja jalgrattatreeneri EKR 3-5 taseme kutsekvalifikatsiooni taotlemise ja taastaotlemise eksamid.

Eksam toimub 5. oktoober 2022, kell 11.00 Tallinnas, Tondi 84/3, III korrus. Dokumendid kvalifikatsiooni taotlemiseks palume esitada 14. septembriks siin, lisainfo siin


Kommipommi laste rattasõidud Tartus

K, 07.09 kl 17 Tartu, Kõrveküla Spordihoone info
K, 14.09 kl 17 Tartu, Tamme Staadion info
K, 21.09 kl 17 Otepää (Koolitare 5) info
K, 28.09 kl 17 Elva (Tartu mnt 11a) info
K, 05.10 kl 17 Tartu Ihaste info
Registreeri aegsasti www.rattasoit.com 

Bosch Eesti Maastikurattasari info
03.09 Tallinna Rattamaraton Kõrvemaal (17 – 47 km ja lastesõidud)
Estonian Cup Maastikurattasari info
10.09 Valgehobusemäe Rattamaraton (21,8 – 60,6 km ja lastesõidud)
Eesti Olümpiakrossi Karikasarja info
11.09 Jõulumäe XCO 7.etapp Pärnus
Tartu Maratoni klassik sari info
18.09 Tartu Rattamaraton, Otepää-Elva (21 km, 40 km, 89 km ja lastesõidud)

– 24.09 Haanja 100 MTB, 100 – 160 km info
– 25.09 Viljandi CX (cyclo-cross) info
– 25.09 Sportland Kõrvemaa Rattamaraton (18 – 45 km ja lastesõidud) info

Ajakirja Ma Olen Jalgrattur värske number ilmub 9. septembril.

Käesoleva aasta eelviimases ajakirja numbris leiab järgmised teemad ja palju muudki:

  • Matk Tallinnast Vilniusse, aga mitte mööda asfaltteid
  • Rattaharrastajad, kuidas on ronida Alpe d’Huezi otsa
  • Kõik need downhill’i-mehed kordavad ühte sõna – see on adrenaliin
  • Madis Mihkelsi esimesest profituurist
  • Rattahullud kogunevad taas Haanjasse
  • Ülevaade Euroopa meistrivõistlustelt
  • Järjekordsed lood rattakohtunike ja kõvade harrastajate sarjas
  • Kastirattaga Tour de France’i järgimas

Tellimine siin ja müügipunktid leiad siit

Podcastil „Jalgrattapalavik“ on külas Ineos Grenadiers profitiimi mehaanik Martti Alesmaa. Endisel ratturil oli juba noorena kuklas soov jõuda tõeliselt suurde meeskonda. Kuid ta ei teadnudki, et juhuse tahtel ta sinna Jaan Kirsipuu ja Tom Pidcocki kaasabil saabki. Kuula lähemalt kuidas kulges teekond Otepää Audentese õpilasel profitiimi ridadesse, kuula .

Podcasti „Jalgrattapalavik“ teiseks külaliseks on kuuekordne Eesti meister BMX-is Ardo Oks, kes tänasel päeva tegeleb ka noorte treenimisega. Sellist koduste tiitlite arvu pole, aga ette näidata kellelgi. Praeguseks on tartlane Eestis BMX-i harrastatud 14 aastat, kuid oleks ta jõudnud ala juurde varem kui 13-aastaselt, siis mine tea, kuhu tiivad kandnuks, kuula.

ERR Jupiter pakub järelvaatamiseks 1983. aastal valminud Eesti Telefilmi “Küljetuul”. Rattaspordist rääkivas mängufilmis on peategelastena Raivo ja Martin. Raivol on lootust pääseda Eesti koondisse, kuid tema vanematele see mõte ei meeldi. Raivo sõber Martin on aga kuulunud Nõukogude Liidu koondisse, kuid sealt välja langenud, kaotamata lootust proovib ta Liidu koondisse tagasi pääseda. Vaata järgi!

Valga Puu Eesti meistrivõistlused lühirajasõidus ja olümpiakrossis 2022 VIDEO

Eesti Jalgratturite Liit (EJL) koordineerib jalgrattaspordiga seonduvat tegevust Eestis. EJL on Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu (UCI) ja Euroopa Jalgratturite Liidu (UEC) liige.

 

🚩Liitu tulevaste uudiskirjadega siin https://forms.gle/LEmC3rg6SmDSKWE3A
🚩Loe uudiskirja veebis Eesti Jalgratturite Liidu uudiskiri september 2022
🚩Eesti Jalgratturite Liit Instagramis ja Youtubes!
🚩Telli Eesti Jalgratturite Liidu litsents siit

Toeta rattasporti

Liitu uudiskirjaga!

Kui soovid olla esimeste seas, kes saavad Eesti Jalgratturite Liidu uudiskirju oma meilile, siis liitu meie pressilistiga! Saadame kord kuus välja uudiskirja meie sportlaste tegemistest ning jooksvalt teavitusi eesolevate koolituste kohta.

Eesti Jalgratturite Liit (lühend EJL) koordineerib jalgrattaspordiga seonduvat tegevust Eestis.
EJL on Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu (UCI) ja Euroopa Jalgratturite Liidu (UEC) liige.

X